27", 10-bittiset värit tasolla 1440p, 144 Hz 1 ms IPS-näyttö, 95% DCI-P3-värilaajuus, ylimääräisen metelin pois blokkaava kuulokerööri, HDR400, WQHD, edistyksellinen OSD sisäänrakennetulla FPS-laskurilla, 100% sRGB-värit, Freesync 2 ja vankka rakenne hintaan 630 euroa.
Perusmuotoilu on hyvin selkeä ja perinteinen. Etupaneeli on hyvin ohut, ja jopa jalka on musta väriltään. Monitori on selvästi suunniteltu pelaamiseen, joskaan väreissä ja kontrastissa ei ole lyöty yli. Monitori on myös erittäin vankasti ja hyvin rakennettu, ja takana on oma kahvansakin. Näytön suuntaa ja kulmaa voi säätää mielensä mukaan, ja se onkin yllättävän helppoa. Valikoiden selaaminen tapahtuu näytön alaosassa olevalla joystickilla, ja valikot ovat mukavan selkeät ja yksinkertaiset. Erilaisten valintojen määrä on valtava, ja edistyksellisemmät ominaisuudet edellyttävät niiden erityistä opiskelua. Tavallisimmat ominaisuudet ovat vastaavasti helposti saatavilla ja säädettävissä.
OSD-valikko tarjoaa sisäänrakennetun FPS-laskurin, joka toimii näytön käyttöjärjestelmästä ja tietokoneesta riippumatta. Hienoa tässä on se, että laskurin saa päälle itse peliin koskematta eikä tarvitse pelätä, että peli tunnistaisi laskurin hakkeriohjelmaksi. Muita tietoja ovat GPU:n ja GRU:n lämpötila ja taajuus, samoin virkistystaajuus ja hiiren DPI.
Pelaamisen aikana tehtävät muutokset ovat tehtävissä mistä tahansa käynnissä olevasta ohjelmasta riippumatta. Kyseessä on ominaisuus, jota ei aiemmin edes tiennyt tarvitsevansa. Uuteen toimintoon tottumisen jälkeen ei enää halua vanhaan palatakaan. Selviä vertailukohtia näytölle ei markkinoilla ole. Hinnan ansiosta ymmärtää, miksei mukana ole G-Synciä tai parempaa HDR:ää.
Gigabytella / Aorusilla on siis järkeä murtautua pelinäyttöjen markkinoille tuotteella, joka on hieman halvempi kilpailijoihinsa verrattuna varsinkin näillä ominaisuuksilla. Resoluution osalta WQHD (1440p) on iso parannus lukemaan 1080p verrattuna.
10-bittinen 95% DCI-P3-värilaajuus sen sijaan verrattuna perinteiseen 8-bittiseen on ehkä se erikoisempi valinta. Moinen lisää kuluja, mutta ero on mielestäni silmin havaittavissa. Toivonkin, että 10-bittiset värit lukemalla 144 Hz muuttuvat standardiksi.
HDR400 on toki kiva, mutta monet muut näytöt tarjoavat 350cd/m2. Elokuvia katsoessa valaistussa huoneessa moinen käy järkeen, mutta pimeässä huoneessa pelatessa korkean tason kirkkaus ei ole tarpeellinen.
Mitä huonoa näytössä siis on? Nykyisen hinnan ja sillä saatavien ominaisuuksien osalta ei oikeastaan mitään. Kyseessä on uusi standardi tämän hintaluokan monitoreille. Olisin kuitenkin toivonut kokonaisuuden olevan kevyempi. Parempiakin näyttöjä on toki saatavilla, mutta tässä hintaluokassa Aorus AD27QD on se paras.