Suomi
Gamereactor
laitearviot

AOC CU34G2X

Leveästi, komeasti ja edullisesti

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sain kesän aikana testiin AOCin ultraleveän uutukaisen, joka tarjoaa pelaajalle varsin kutkuttavat ominaisuudet erittäin kohtuulliseen hintaan. Näytössä on kaareva (1500 R) 144 Hz VA-paneeli 3440x1440 resoluutiolla ja VRR-tuki (G-Sync Compatible ja FreeSync). VRR:n avulla heittelevä ruudunpäivitys saadaan kuriin riippumatta siitä, onko koneessa nVidian vai AMD:n näytönohjain.

Väriltään musta CU34G2X on rakennettu hinnansäästösyistä edullisemmin kuin AOCin premium Agon-sarja (joita Gamereactorilla on testattu useampia), minkä huomaa metallien vähyydessä ja vaatimattomammassa viimeistelyssä. Takapainoisen jalan kokoaminen onnistuu työkaluitta muutamassa sekunnissa, mutta pöydälle näyttöä sijoitettaessa saa olla tarkkana, ettei jalan takareuna valahda pöydän reunan yli. Kooltaan 34" ultrawide on 27"-näytön korkuinen, mutta selvästi leveämpi.

Käyttäjän kannalta selkein vyönkiristys näkyy erillisen hallinta-joystickin puutteena, eikä näytön mukana ole Agon-malleille tyypillistä ulkoista, johdollista (micro-USB) kaukosäädintä. Näiden tilalla ovat näytön alareunaan sijoitetut muoviset, halvanoloiset hallintapainikkeet. Painikkeet ovat kummallisia rimpuloita ja niiden sijoittelu tekee valikoiden läpikäynnistä melkoista tuskaa. Painikkeita tai niiden sijainteja ei ole valaistu, mikä tekee painikkeiden käytöstä entistä hankalampaa.

Mekaaniset säädöt ovat ensiluokkaiset. Näyttö kääntyy kaikkiin mahdollisiin suuntiin pois lukien pivot-liike eli näytön kääntäminen pystyasentoon. Myös fyysiset liitännät ovat kattavat. Näytön voi kiinnittää tietokoneeseen USB-C:llä, HDMI 2.0:lla tai DisplayPort 1.4:lla. DP:tä ja HDMI-liitäntöjä on tarjolla kaksin kappalein. Näytössä on myös kuulokkeita varten 3,5 mm ääniulostulo sekä neljä USB 3.2 -liitäntää lisälaitteille, joista keltaisella on merkattu pikalataava USB-liitäntä. Todennäköisesti valtaosalla riittää pelkkä DisplayPort. Fyysisiä kaiuttimia ei ole laisinkaan, mutta äänenlaadullisesti integroitujen kaiuttimien taso on ollut niin heikkoa, että tuskin se montaa pelaajaa häiritsee.

Tämä on mainos:

VA-paneeli tarjoaa erittäin hyvän kuvanlaadun suoraan paketista, mistä kiitos kuuluu paneelin lisäksi tehdaskalibroinnille. Niin värit kuin kontrastikin ovat hyvällä tasolla. Jos kuvaa haluaa muokata, tehdään se sisäänrakennetun hallintavalikon kautta, joka on identtinen muiden viime vuosien AOCin näyttöjen kanssa.

Komeaa kuvaa tarjoava paneeli sortuu VA-paneelien perisyntiin eli pikselien hitauteen. Haamukuvaa on havaittavissa, erityisesti ruudulla näkyvän suuren muutoksen kanssa. Mistään pelikokemuksen pilaavasta katastrofista ei ole kysymys, ainakaan jos ruudulla on tarkoitus pyörittää muutakin kuin "kynäriä". Input lag jää alle yhden ruudun 144 Hz eli siitä ei ole harmia. Valovuotoa on hohdon muodossa hieman eli syvä musta haalistuu harmaammaksi, mutta se on kauttaaltaan tasaista eikä sitä huomaa pelatessa.

Ultrawiden selkeä heikkous on materiaali, joka ei tue ultrawideä, mutta voiko siitä syyttää näyttöä vai ei, on hyvä kysymys. Kuva-ala jää sangen pieneksi paneelin pinta-ala huomioiden, jos peli tai muu mediamateriaali ei tue ultrawideä. Ja tätä materiaaliahan on niin indie-peleissä kuin erinäisissä videolähteissäkin. Ongelman voi toki kiertää pitämällä esimerkiksi kaksi selainikkunaa rinnatusten, mutta koko ruudun kokemus jää helposti pykälän puutteellisen oloiseksi, jos ultrawide-tukea ei ole.

Resoluutio (4,95 Mpix) tarvitsee hieman enemmän potkua näytönohjaimelta/koneelta kuin perinteinen 1440p (3,7Mpix), mutta silti merkittävästi vähemmän kuin 4K eli 3840x2160 (8,3Mpix). Tämän vuoden lopulla nähdään niin AMDltä kuin nVidialta uusi näytönohjainsukupolvi, joten viimeistään tässä vaiheessa voi olettaa, että keskihintaisellakin näytönohjaimella voi rullata hyvin 3440x1440-resoluutiolla.

Tämä on mainos:

CU34G2X on erinomainen näyttö budjettitietoiselle pelaajalle, joka hakee näyttävää ja kookasta kuvaa ilman konfiguroinnin vaivoja. Näytön saa halvimmillaan jo alle 500 euron, joten kyseessä yksi hinta-laatusuhteeltaan parhaista ultrawide-pelinäytöistä.

AOC CU34G2X
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Tehdaskalibroitu, väritoisto, kontrasti, mekaaniset säädöt, VRR, kattavat fyysiset liitännät
-
Pikselivaste voisi olla pykälän nopeampi, HDR400 ei ole kunnon HDR, hallintapainikkeet, takapainoinen jalka
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä