Viime vuoden puolella julkistettu kolmannen sukupolven Agon AG273QCX on näyttö, joka ei paperilla herätä suurempia tuntemuksia. Teknisesti vastaavilla ominaisuuksilla varustettuja näyttöjä löytyy markkinoilta vaikka kuinka paljon. Agonin premium-sarja on sisältänyt pääasiassa hittejä, mutta muutama heikompikin suoritus sarjaan on vuosien varrella eksynyt. Niistä viimeisimpänä voi mainita aikaisemmin tänä vuonna testatun TN-paneelilla varustetun
G-Sync-mallin AG273QCG:n. Se ei vakuuttanut Agonille tyypillisellä, laadukkaalla mekaanisella rakenteella, ja 800 euron hintalappu herätti ihmetystä TN-paneeli huomioiden. Miten käy samaan aikaan julkaistun Freesync 2 -version kanssa, missä paneeli on VA-tekniikkaa, mutta hintalappua lähes puolet vähemmän?
Mustanpunainen väritys on ollut Agonien tavaramerkki brändin syntymästä saakka, mutta nyt tältä tieltä on tehty poikkeus. Punapensselin kanssa on säästelty ja erittäin tyylikkään, lähes raamittoman näytön etusivu sekä kyljet ovat Agon-tekstiä lukuun ottamatta mustia. Näytön takapuolelta löytyy vielä pirskahdus punaista väriä. Punaista rakastaville ja muille
RGB-faneille näyttö tarjoaa Light FX -ominaisuuden, minkä avulla saa halutessaan värivaloa näytön ympärille. Voimakkaimmallakin LED-kirkkaudella Light FX:n valovoima jää varsin vaatimattomaksi. Ominaisuus tuntuu melkoiselta turhakkeelta, mutta lienee riittävän edullinen valmistaa. Siksi se kannattaa pitää mukana niille, jotka pitävät näytön koristevalo-ominaisuuksia tärkeinä.
Kokoaminen ja käyttöönotto onnistuu parissa minuutissa, ja mekaaniset säädöt ovat fantastiset. Näyttö kääntyy kaikkiin suuntiin, ja siitä löytyy myös korkeudensäätö sekä VESA-liitäntä. Virtajohto ei tarvitse erillistä muuntajaa, ja mukana tulevien DisplayPort, HDMI- ja USB-kaapeleiden lisäksi pakkauksessa on erillinen hallintayksikkö, joka kiinnitetään microUSB:llä näytössä omaan porttiinsa.
Mekaanisella hallintayksiköllä eli johdollisella kaukosäätimellä on reilun tulitikkuaskin kokoon ja muovikuoreen nähden yllättävän paljon painoa. Näytön hallinta onnistuu myös alalaidan ohjaintattia käyttämällä, mikä toimii samalla virtapainikkeena. Edistystä vanhempiin hallintayksikkömalleihin on selkeästi tapahtunut, mutta ohjaustatin löysyydestä ei tunnuta pääsevän eroon. Mekaanisesti napistavaa tulee vain näytön jalasta, joka vie yllättävän paljon tilaa näytön takaa. Painopiste osuu takajalan kärkeen eikä näyttöä saa näin työnnettyä aivan seinään kiinni, jos pöydän ja seinän väliin jää rakoa, mihin jalka voi lipsahtaa.
Kevyesti kaareva paneeli on resoluutioltaan 2560x1440 pikseliä, 8 bittinen (+FRC) ja toteutettu SVA-tekniikalla. Paneelitekniikoiden eroavaisuuksiin voi tutustua täällä. HDR-yhteensopivan Freesync 2 -virkistystaajuuden tasausominaisuuden lisäksi näyttöä voi käyttää nVidian G-Sync-yhteensopivien näytönohjainten kanssa, jos koneesta löytyy Windows 10. nVidia ei virallisesti ole sertifioinut AG273QCX:ää G-Sync-yhteensopivaksi. Alhaisillakin ruudunpäivitysnopeuksilla voi olettaa saavansa pehmeää ja nykimätöntä kyytiä pelatessa.
VA-paneelien vahvuudet, väritoisto sekä kontrasti, ovat parantuneet kolmannen sukupolven Agoniin aikaisemmista versioista. Katselukulmat ovat parantuneet niin SVA-paneelin kuin kaarevuuden myötä, mikä suuntaa paneelipintaa suoraan käyttäjää kohden. Katselukulmat ovat selkeästi TN-paneeleita parempia eikä tummentumia näy näytön reunoilla edes pienellä pään liikkeellä. TN-paneeleille tyypillistä kohisevaa pintamateriaalia paneelin pinnassa ei myöskään näy.
Tehdasasetuksilla väri-, kirkkaus- ja kontrastimääritykset ovat melkoisen päin seiniä. Näytön kirkkautta joutuu tiputtamaan merkittävästi ja tämän jälkeen asettaa kontrasti tasolle, mikä ei hävitä yksityiskohtia testikuvissa. Säätämisen jälkeen väritoiston sekä kontrastin saa varsin mallikkaalle tasolle. TN-paneelit eivät pääse lähellekään tällaista väriloistoa, saati mustan tasoa.
Näytössä on HDR400-sertifikaatti, mutta HDR:ää käyttämällä virkistystaajuus tippuu 144:stä 60 hertsiin. 400 nitsin kirkkaus jättää myös toivomisen varaa, kun parempaan on tottunut. Ero on valtaisa Philips 436M6VBP:iin ja sen HDR1000-valovoimaisuuteen. QCX:n HDR-ominaisuus tuntuu tällaisenaan turhalta tekniseltä speksikikkailulta, minkä avulla näytöstä saadaan markkinointimateriaaleissa houkuttelevampi. Pelaajan ei siis kannata HDR:ää käyttää, jos ruudunpäivityksen halajaa pitää 60 paremmalla puolella.
Paneeli on VA-tekniikaksi nopea eikä input lagistakaan tarvitse murehtia. Liikesumeutta (ghosting) on merkittävästi vähemmän kuin monessa vanhemmassa VA-paneelisessa. Valovuotoa tai pilveilyä on vain vähän kuten myös VA-paneelista johtuvaa hohdetta (VA-glow). Kyseessä on yksi parhaista ja nopeimmista pelikäyttöön tarkoitetuista 27-tuumaisista VA-paneeleista, joita vastaan on tullut.
AG273QCX on erinomainen näyttö pelaajalle, joka on valmis maksamaan laadusta. Näyttö on hinnoiteltu 450 euron tyyriimmälle puolelle, ja samalla rahalla saa ainakin paperilla halvemman näytön, mutta saako todella yhtä hyvää? HDR:ää lukuun ottamatta heikkouksia AG273QCX:ssä on varsin vähän, mutta selkeitä vahvuuksia senkin edestä. G-Sync-kyvykkyys parantaa näyttöä entisestään virallisen sertifioinnin puutteesta huolimatta. AG273QCX on erinomainen premium-näyttö ja ehdottomasti hintansa veroinen. Tätä on Agon-sarja parhaimmillaan. Gamereactor suosittelee!