Suomi
Gamereactor
sarjojen arviot
Andor (Disney+)

Andor (Disney+), 1. kausi on se paras Star Wars -sarja

Rogue Onen esiosa on mahtava, koska se ei ole Star Wars.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
Andor (Disney+)

En ole ollut mielissäni siitä, mihin Star Warsia on viety muutamien viime vuosien aikana. Andor alkoi kuitenkin niin lupaavissa merkeissä, että päätin katsoa loppuun asti. Onneksi sarja parani jokaisella jaksollaan.

Andor ei tunnu Star Warsilta. Kyseessä on jännittävä tarina, joka toki tapahtuu Star Warsin maailmassa, mutta jättää käyttämättä ne kaikkein kulutetuimmat tunnusmerkit. Valomiekkoja ei ole mailla eikä halmeilla. Droideista on kytketty pois virta. Teatraalinen dialogi on korvattu realismilla ja jännityksellä. Ja uusi lähestymistapa tuntuu niin tuoreelta ja viihdyttävältä. Jos Rogue One oli Star Warsin Saving Private Ryan, on Andor Star Warsin Band of Brothers.

Cassian Andorin reissu ei ole ennalta arvattava. Heti alussa uusia henkilöhahmoja kohdattaessa herää kysymys, ovatko he niin pahoja tai hyviä kuin miltä näyttää. Maailma ei olekaan mustavalkoinen, vaan hyvinkin harmaa. Tämä heijastuu myös toteutuksessa.

Tämä on mainos:

Digitaalitehosteiden käyttö on jätetty vähäiseksi, ja se korostaa sarjan maanläheisyyttä. Kapinahenki syntyy likaiseen ja alakuloiseen maailmaan. Ja siksi jokainen kohtaus tuntuu merkitykselliseltä. Muissa elokuvissa niin tuttu TIE Fighter on tällä kertaa pelottava näky jo yhtenä kappaleena, ja sama ajatusmaailma pätee tarinaankin.

HQ

Juonipaljastuksia tekemättä on mukava seurata Cassian Andorin kehitystä pienestä tekijästä pelätyksi ja tunnetuksi, joka herättää korkean johdonkin huomion. Kauden 12 jaksoa jaetaan neljään dramaattiseen trilogiaan, joista jokainen kertoo ainakin jossain määrin oman tarinansa. Ja varsinkin kauden jälkipuoliskolla panokset kovenevat. Muutkin henkilöhahmot kehittyvät matkan varrella. Olkoonkin, ettei tätä osuutta ole toteutettu täysin onnistuneesti.

Olisin toivonut, että jaksoja olisi ollut enemmän kuin 12, sillä muutama mittava aikahyppy ei oikein toimi. Jotkut kuolemat eivät tuota sellaista vaikutusta katsojaan kuin ehkä oli tarkoitus, koska kyseinen henkilöhahmo jää turhan etäiseksi. Toisaalta toiset juonenkäänteet saavat liikaakin aikaa parrasvaloissa.

Tämä on mainos:

Cassian Andor itse on tietenkin elossa elokuvassa Rogue One: A Star Wars Story. Näin ollen katsoja tietää heti alusta alkaen, että ainakin hän selviää kaikista koitoksistaan. Sama ongelma vaivaa tietenkin melkein kaikkia esiosatarinoita.

Andor (Disney+)

Andor on toistaiseksi se paras Star Wars -sarja, ja itse asiassa se on paras viime vuosina näkemistäni sarjoista yleensä. Jännittävä seikkailu tutkii Star Warsin sellaisia puolia, joita ei elokuvissa ole juuri nähty. Sarja viihdyttää niitäkin, jotka eivät muuten Star Warsia niin fanita. Pieni pettymys saattaa odottaa sellaisia faneja, jotka eivät toivoisi muutosta asioihin.

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä